• No products in the cart.
Top
  >  Adventure   >  Prečudovit Bali

Bali je majhen otok v Indonezijskem otočju, ki ima preko 17.000 otokov. V zadnjih letih se je Bali turistično precej razvil, ima značilno tropsko podnebje z visokimi temperaturami in vlago. Nakazujeta se dva letna časa. Ima torej mokro in suho sezono, deževna traja od oktobra do maja, suha pa od junija do konca septembra, vendar pa lahko tudi med suho dobo pada dež, razlika je v tem da so v deževni dobi hudi in dolgi nalivi. Za obisk Balija, kot seveda vseh drugih destinacij se splača odpravit, na prehodu iz deževne na sušno dobo ali obratno. V tem času so cene še nižje, turistov pa je manj.

Za Bali sem osebno sama imela najprej pomisleke, saj je v zadnjih letih postal preveč turističen in sem mislila, da bi to lahko uničilo samo vzdušje otoka. Ampak po pregledu slik na internetu, sva se odločila, da mu dava priložnost. Na Bali sva se odpravila za 23 dni, torej sva imela polnih 21 dni preživetih na Baliju in drugih otočkih. Letela sva iz Zagreba z letalsko družbo Qatar Airways, nad katero nimam pripomb in jo toplo priporočam. Letela sva 16 ur do Jakarte s krajšim postankom v Dohi, nato pa še dve uri do Denpasarja.

 

Najino prvo daljše potovanje se je začelo s pristankom v Jakarti, glavnemu mestu Indonezije. Od tam naju je čakal še notranji polet do Denpasarja. Popoldne sva končno prvič stopila na prečudvoit Bali. Najina prenočišča sva si rezervirala preko spletne strani Booking. Nekatere sva rezervirala že od doma, nekatere pa kar na Baliju.

Prva destinacija je bila Ubud, ki je od letališča oddaljena dobro uro vožnje. Proti večeru sva se namestila v najini vili in vsa izmučena od dolge poti in časovne razlike omagala. Vile na Baliju so res nekaj posebnega, za normalno ceno dobiš prečudovite vile z zunanjo kopalnico in kraljevsko veliko posteljo.

Naslednji dan sva se odpravila raziskovat mesto Ubud. Mesto se nahaja v centralnem delu otoka. Je zelo turistično in kulturno obarvano. Po tamkajšnih cestah divja kaotični promet, ki ga Evropejci nismo vajeni. Občutek imaš da bo vsak trenutek počilo, saj vozijo “brez pravil”. Ampak vseeno promet lepo teče brez večjih komplikacij in prometnih nesreč. Imajo svoj red v prometnem kaosu. Odpravila sva se v Monkey Forest, kjer se opice prosto sprehajajo in se nastavljajo tvojemu objektivu. Treba pa je paziti na svoje stvari (očala, plastenke…), saj ti hitro izmaknejo kaj iz rok. Presenetljivo so opice prave tatice. Nato sva se odpravila na sprehejalno pot Champung ridge walk. Dolga je okoli dva kilometra, priporočava, da se odpravite tja v zgodnjih jutrnjih urah, saj se boste tako izognili turistični gneči. Seveda pa sva si po prehojeni poti privoščila tudi kokos.

Naslednji dan sva si pogumno izposodila skuter, saj je to najlažji način prevoza na Baliju ter tudi cenovno najbolj ugoden. Najem skuterja stane okoli 3-4 € na dan. Odpravila sva se proti riževim terasam Tegalalang, ki so prečudovite, vendar tudi turistično oblegane, so pa na srečo dovolj velike in se turisti porazgubijo. Pot sva nadaljevala v Elephant Lodge park kjer prebivajo sloni. Sam park se nama ni zdel čisto nič posebnega. Slona lahko jahaš in ga hraniš ter se slikaš z njim. Pogledala sva si tudi Bird&Reptail park. Če si na Baliju brez templev ne gre, saj jih vidiš skoraj na vsakem koraku. Odločila sva se za obisk temlja Pura Titra Empul, ki je nekaj posebnega je njihovo svetišče s sveto vodo, v kateri se lahko okopaš in izvedeš balijski obred očiščenja. Nisva se opogumila in se sla skopat, saj je voda kar precej mrzla haha. Za vstop v tempelj, si lahko normlano oblečen. Ob vhodu pa si sposodiš sarong (to je kos blaga, s katerim si prekriješ noge in deluje kot krilo), saj brez tega nemoreš vstopiti.

Bali je znan tudi po neverjetnih slapovih. Ogledala sva si 4. Teganungan, ki je najbolj turistično poznan in jih tudi ob najinem obisku tega slapu ni manjkalo. Naslednji je Kanto Lampo, v katerem se lahko tudi kopaš. Treti pa Tibumana, ki je manj poznan, vendar do njega vodi prečudovita pot. Za konec pa sva si ogledala slap Tukad Cepung, ki je bil od vseh najlepši, v skalo vklesan slap, in če prideš ravno ob pravem času (in da imaš srečo, da turistov ni preveč), lahko vidiš snope, ki jih ustvarita voda in sončni žarki.

Po ogledu centralnega Balija naju je čakal skok na bližnje otoke Gili Air, Trawangan in Meno, ter Nuso Penido. Kaj več o tem pa si lahko prebereš TUKAJ.

post a comment