• No products in the cart.
Top
  >  Adventure   >  Dominikanska Republika 1.del

Dominikanska republika je del karibskega otočja, v atlantskem oceanu. Otok na katerem leži Dominikanska republika si deli s Haitijem. Na najinem seznamu se je le redko znašla, saj sva vedno mislila, da je to država kjer se nastaniš v All-inclusive resortu. Vendar sva se zmotila, je veliko več kot to. Predvsem naju je presenetila narava. Naravnost čudovito se je peljati po državi in občudovati naravo.

Najina pot se je pričela ponoči 12.2. Iz Ljubljane sva se odpravila proti letališču v Benetkah, od koder sva imela let do Dominikanske republike. Čakal naju je kar 24-urni let z dvema prestopoma. Najprej sva letela iz Benetk do Amsterdama, nato v Panamo in nazadnje v Santo Domingo, ki je glavno mesto Dominikanske republike. Let je bil res dolg vendar je bila karta cenovno zelo ugodna tako, da se je vseeno splačalo. Po dolgem in napornem letu sva končno prispela na željeno destinacijo.

Najboljša odločitev takoj po pristanku je bila najem avtomobila. Rezervirala sva ga v naprej, preko ponudnika Avis. Najem avtomobila se definitivno splača, čeprav pride celotno potovanje malce dražje. Le to pa ti omogoča ogromno svobode prihranjenega časa, saj so avtobusi dokaj počasni, vendar izjemno dobro urejeni. Ceste v Dominikanski so odlične (definitivno boljše kot v Sloveniji). Vozijo sicer precej hitro, v večjih mestih pa je precej gneče. Vožnja je vseeno veliko manj stresna kot na primer v Egiptu ali pa Maroku. Najet avto “check” in najin potep se lahko prične. Kaj več o prevozih po državi in uporabnih informacijah pa si lahko prebereš TUKAJ.

Najina prva postojanka je bila Jarabacoa. Je gorsko mestece v dominikanskih alpah. Kaj kmalu sva ugotovila, da redko kdo govori angleško. Malce težje se je bilo sporazumevati, vendar sva se znašla (google prevajalnik, je zadnje čase postal precej dober pri prevajanju, tako da definitivno priporočava v primeru da vam ja španščina tuja). V okolici Jarabacoe se nahajata dva čudovita slapova, prvi je Salto Jimenoa (ki je bil ob najinem obisku na žalost zaprt). Sedem kilometrov vožnje iz Jarabacoe se nahaja Salto Jimenoa 1, ki velja za enega najlepših slapov v okolici. Do slapu vodi strma pot navzdol, potrebno je 20-30 minut hoje. Pred potjo navzdol je na voljo tudi varovano parkirišče (100RD$ – približno 1,5€). Pot navzdol je strma, na koncu pa so spolzke skale, tako da previdno. Slap je mogočen, okoli njega pa je tudi majhno jezerce, kjer se lahko osvežiš.

Mesto je odlična izhodiščna točka za ogled lokacije 27 slapov (27 waterfalls). To je adrenalinska atrakcija. Sprva imaš pohod do 27-ga slapu. Na poti navzdol pa skačeš in se spuščaš po naravnih toboganih. Midva sva lahko odšla samo do 7-ga slapu, saj sva bila tam v sušnem obdobju in ni bilo dovolj vode. Izkušnja je zabavna in adrenalinska. Priporočava!

Po treh dneh raziskovanja sva se odpravila naprej proti polotoku Samana. Polotok Samana je pravo nasprotje celotne Dominikanske republike, kot bi prišel v drugi svet. Polotok je poln gričev, skalnatih površin in prelepih tropskih gozdov. Prav užitek je gledati kako se narava z vsakim prevoženim kilometrom spreminja. Do Samane sva vozila po cesti, ki poteka ob severni obali. Vmes sva se ustavila v Laguni Gri Gri. Svoje ime je dobila po drevesu Gri Gri. To je posebna laguna, saj se znotraj nje mešata sladka in slana voda. Obdana je z drevesi imenovanimi Mangrove – ki predstavljajo tudi velik ekosistem. Laguna je polna življenja, videla sva skate, rakce, različne vrste ptic in ribe. Na skalah so, v spomin na prvo civilizacijo, postavljeni kipi. Za obisk lagune je potrebno vzeti voden ogled. Vodeni ogledi se začnejo okoli desete ure zjutraj. Midva sva bila tam že okoli 9:30, tako da so posebaj za naju organizirali zaseben ogled po laguni. Zanjo sva odštela 1500 DOP (22,5€). Pot sva nadaljevala v do Lagune Dudu, ki je cenota. Cenota je kraška jama, ki je delno ali pa v celoti zalita z vodo. Voda je 90% sladkovodna in 10% slana. Priporočava obisk, saj se notri lahko tudi plava in se osveži od dolge vožnje. Za bolj adrenalinske navdušence imajo tudi zip line. Zvečer sva prispela na polotok Samana

Na polotoku sta najbolj znani mesti Las Terrenas in Las Gelares. Prvo noč sva preživela v mestecu Las Terrenas, ki je precej turistično. Prednost tega je, da skoraj vsi govorijo tudi angleško. Skozi mesto sva se zgolj sprehodila in šla na večerjo, tako da si ga nisva dobro ogledala (malce je krivo tudi vreme). Naslednje jutro, okoli pete ure zjutraj, sva krenila na pot do mesta Samane. Lovila sva trajekt, ki je odplul iz pristanišča ob 7:00 zjutraj. S trajektom sva se odpeljala do nacionalnega parka Los Haitises, do mesta Sabana de la Mar. Predel je popolnoma lokalen, tako da so naju domačini malce čudno gledali kaj počneva tam. Tam sva bila zaradi izleta s kanuji po nacionalnem parku Los Haitises. Čudovit izlet med Mangrovi. Po kanujanju smo se odpravili tudi na krajši pohod skozi junglo, kjer sva se pobližje spoznala z tamkajšnimi rastlinami in sadeži, ki jih uporabljajo pri domači kuhi. Poskusila sva tudi sveža kakavova zrna.

Po čudovitem in adrenalinskem izletu sva se za tri dni ustalila v notranjosti polotoka Samana. Tri dni sva preživela v čudovitem hotelu sredi Džungle. Zanimiva in enkratna izkušnja, kaj več pa si lahko pogledaš TUKAJ.

Drugi del potovanja po Dominikanski republiki pa si preberi TUKAJ.

Več uporabnih informacij pred tvojim potovanjem v Dominikansko republiko TUKAJ

post a comment