• No products in the cart.
Top
  >  Adventure   >  Gili otočki in Nusa Penida

Gili otočki so trije in se nahajajo ob večjem otoku Lomboku:

  • Gili Trawangan: žurerski otok
  • Gili Meno: najbolj umirjen, tudi najmanj turističen
  • Gili Air: mešanica obeh

Odločila sva se, da preživiva še nekaj dni na Gili Airu, da izkusiva mešanico obojega. Gili Air je po velikosti srednji in se ga prehodi v dobrih dveh urah. Najin hotel je bil na strani otoka kjer vzhaja sonce ter sva si sončni vzhod lahko ogledala izpred najinega bungalova. Za sončne vzhode na otoku se splača vstati ob 5:00 zjutraj. Sončni zahodi pa so prav tako čudoviti. Najbolj všeč mi je bil iz mesta, kjer je sonce zahajalo za vulkanom Agung na Baliju.

Če se odpraviš na Gilije je obvezna aktivnost snorklanje z želvami ter seveda sproščanje in poležavanje na plaži. Seveda pa najin “počitek” ni prav dolgo trajal, saj sva se odpravila raziskat tudi druge dva otočka.

Najina pot se je nadaljevala proti čudoviti Nusi Penidi, ki se nahaja južno od Balija. Nusa Penida je otok na katerem se turizem dobro razvija šele 4 leta. Zato je tudi manj turistično oblegana. Seveda naju je zopet po najinem raziskovanju zapeljal najin skuterček. Pravijo, da do najlepših destinacij vodi najtežja pot, in to lahko potrdiva z obiskom Nuse Penide, saj ceste do zanimivih točk večinoma še niso bile asflaltirane in je vožnja s skuterjem kar precej divja.

Prvi dan sva si ogledala Atuh Beach. Tukaj je pot še neverjetno dobra, poslabša se zadnjih 200m. Je prečudovita plaža in razgled z malo manj čudovito potjo do nje. Pot predstavljajo strme stopnice v ogromni skali in če se bojiš višine ne priporočam gledanja navzdol haha. Na drugi strani Atuh Beacha se nahaja prečudovita plaža Diamond Beach.

Drugi dan naju je pot vodila do najbolj znane skale v obliki dinozavra Kelingking Beach. Do plaže vodi zares strma pot in je kar zalogaj za nekoga brez kondicije. Priporočava tudi primerno obutev, saj so se nekateri odpravljali dol v japonkah, ki pa so bile daleč od primernega. Pot sva nadaljevala do Broken Beacha ter Angel Bilabonga. Ti dve destinaciji ti jemljeta dih, saj vidiš, česa je naravna sposobna. Angel Bilabong je bazen, v katerem se da ob oseki plavat ob plimi pa vanj pluskajo visoki in mogočni valovi.

 

Najbolj znana atrakcija na Nusi Penidi je tudi plavanje in snroklanje z Mantami. Tako sva se odločila, da poskusiva tudi midva. Osebno me je bilo zelo strah saj so velike lahko tudi do 7 metrov, vendar niso nevarne človeku, saj se prehranjujejo samo s planktonom. Ko jo na fotografijah na spletu vidimo z odprtimi usti, dobimo napačno predstavo o nevarnosti, v bistvu pa na tak način le zajame čim več planktona. Ogledala sva si tudi Banah clifs, ki je nepoznan turistom in kjer sva bila sama. Čisto blizu je tudi Manta point, kjer iz pečine opazuješ jato Mant v morju. Peguyangan waterfall predstavlja Balijsko svetišče. Do njega vodi kar 800 strmih stopnic.

Po ogledu Nuse Penide sva se odpravila nazaj na Bali za najine zadnje 4 dni, več o tem si lahko preberete na tej povezavi. Indonezija je prečudovit del sveta, kjer je še veliko neodkritih koščkov sveta in kraj, kamor se bova definitivno še vrnila.

post a comment