• No products in the cart.
Top
  >  Adventure   >  Potep po Jordaniji 2.del

Tretji dan je bil popolnoma posvečen mestu Petra. Bila je prestolnica nabatejskega kraljestva, ki so tukaj živeli pred več kot tisoč let pred našim štetjem. Mesto je leta 1812 odkril švicarski raziskovalec, do takrat pa je bilo pred Evropejci skrito. Petra je bila leta 2007 razglašena tudi za sedem čudes sveta, ki je pod Unesscovo zaščito.  Najbolj znana je po mogočni zakladnici (The Treasury oziroma Al-Khazen), ki se jo zagleda takoj ob vstopu. Vendar veliko ljudi ne ve, da je Petra zares veliko in mogočno mesto in ne le zakladnica. Petra je precej velika, saj od vstopne točke do velike zakaldnice vodi 2km dolga pot, po mogočnem kanjonu. V Petri smo preživeli skoraj cel dan, da smo si jo ogledali. Vendar je žal za 1 dan malce prevelika, saj smo kar nekaj stvari izpustili. V Petri za biti precej vroče, saj se kamnine ob žgočem soncu precej segrejejo. Tako, da je nujna oprema voda, sončna očala in kakšni prigrizki in seveda tudi sončna krema. Petra nama bo ostala v prekrasnem spominu celotno življenje, saj se je na razgledni točki na zakladnico zgodil prelomen dogodek najine zveze. Blaž si res ne bi mogel izbrati bolj popolnega mesta za zaroko. Petra nam je bila že sama po sebi čudovita, vendar nam bo v spominu odigrala vedno pomembno vlogo na najino zaroko. Bilo je prečudovito. Po napornem, dolgem in prečudovitem dnevu smo se odpravili v hotel. Naslednji dan smo zgodaj zjutraj krenili do parkirišča Wadi Rum Village.

četrti dan

Začeli smo že ob 6h zjutraj, ko smo pozajtrkovali in krenili na 2 urno vožnjo proti puščavi Wadi Rum. Wadi Rum je zaščiteno območje, tako kot v Sloveniji triglavski narodni park. Tudi tukaj je vstopnina všteta v Jordan Pass. V raziskovanje puščave se lahko odpraviš samo z njihovo agencijo. Mi smo se odločili za: Wadi Rum Nature Tours (https://wadirumnature.tours/). Izhodiščna točka je bila Wadi Rum Village, kjer smo pustili najet avtomobil. Odločili smo se za dnevni izlet z Jeppom in nočitvijo. Naša opcija je bila Under the stars. In osebno mislim, da je bila ena izmed boljših odločitev na potovanju v Jordaniji. Možnost imajo tudi spanje v šotorih, ampak če imate možnost spanja na prostem definitivno priporočam. Za en dan smo imeli osebnega vodiča. Fanta z imenom Riad, ki je bil star 22 let in od rojstva živi v puščavi. S njim smo se vozili po puščavi, plezali na razne sipine, kamne in uživali v razgledih. Nekje na sredini dneva smo se ustavili in pripravil nam je kosilo, ki je bilo božansko. Nato je sledilo še pol dneva vožnje in raziskovanja. Proti večeru smo se ustalili v jami, kjer smo tudi prenočili. Zopet nam je skuhal njihovo tradicionalno večerjo. Prinesel nam je celo 3 jogije in goro dek, da nas ne bo zeblo. Tako smo noč v puščavi prespali pod zvezdami. Zjutraj nam je pripravil zajtrk in krenili smo proti parkirišču Wadi Rum Village. Navdušeni, siti, malce prepoteni in umazani od rdečega puščavskega peska smo krenili nazaj proti Ammanu.

peti dan

V načrtu smo imeli vožnjo do Ammana in kopanje v mrtvem morju. Do Ammana smo izbali cesto, ki poteka ob mrtvem morju in ob meji z Izraelom. Mrtvo morje je nekaj posebnega. Nahaja se na -423 metra in je izredno slano. Kar 9x bolj kot normalno morje. Svoje ime je dobilo po tem, ker v njen praktično skoraj ni življenja (rastlin in živali). V njem prebivajo le bakterije in mikroglije, pa še te so zelo redke. Zanimivo dejstvo je tudi, da se v mrtvem morju ne da utopiti. Zaradi visoke slanosti, pa v njem ni priporočljivo biti več kot 15 minut. Prav tako odsvetujem britje en dan prej ali isti dan, saj se pri tem lahko zgodijo mikro poškodbe kože, ki v slanem morju ekstra pečejo. Razne javne plaže kjer se lahko skopaš so plačljive. Prav tako imajo zasebne plaže tudi vsi hoteli ob mrtvem morju. Mi pa smo se odločil za kopanje na divji plaži, kjer na žalost ni tuša, vendar je kopanje zastonj. S seboj smo imeli 3 plastenke vode, da smo se kasneje z vodo polili in sprali vsaj večino soli. Avto smo pustili ob cesti (je kot majhno parkirišče) in se do morja sprehodili peš. Kopali smo se na Wild Salt Shore (31.378175, 35.55096). Res je zanimiva izkušnja, ko kar lebdiš v vodi in te voda potiska navzgor. Ampak grozno močno peče, če ti pride samo ena kapljica v oči in seveda to se je moralo zgoditi tudi meni haha. Bilo je grozno pekoče in trgajoče, kakšno uro tudi nisem mogla gledat na to oko. Ampak se je po eni uri stanje precej izboljšalo, oko je bilo zgolj malce rdeče. Tako, da pri kopanju previdno 😊 Nato je sledila še pot do glavnega mesta Amman, kjer smo zopet odšli na večerjo v našo najljubšo restavracijo Hashem Amman.

šesti dan

Predzadnji dan smo se odpeljali do mesta Jerash (Gerasa), ki je dobrih 50km oddaljenih od Amman. Mesto Jerash je v antiki veljal za mogočno, bogato, vplivno in razvito mesto. Danes pa predstavlja zgodovinski park z ruševinami. Mogočno mesto je leta 749 uničil potres. Do leta 1806 je bilo mesto pod zemljo, dokler ga ni odkril nemški orientalist. Trenutno pa Jerash velja za enega najbolje ohranjenih starodavnih mest grško-rimske arhitekture. Mesto je precej veliko, mi smo za ogled porabili dobre pol dneva. Na eni strani so nekateri predeli izredno lepo ohranjeni, na drugi pa so bolj ruševine. Vendar pa če imate časa dovolj, vam ogled priporočam. Zopet je obvezna oprema sončna krema in veliko vode, saj se kamnine precej segrejejo. Mi smo imeli sicer oblačno in malo mrzlo vreme, vendar je po vročini v puščavi prav pasalo. 

Po ogledu smo se še zadnjih zapeljali do mesta Amman. Na poti smo kupili 3 korenčke in kilo redkvic, za malico in pa seveda moj ati je moraj nujno poiskusiti Jordanijske redkvice. Prodajali so jih za smešno nizko ceno. Mislm, da smo za oboje odšteli 1,5€.

Na poti smo naši restavracijo z imenom Chef quraish restaurant, kjer je bila izredno okusna hrana. Če se boste peljali mimo, priporočam! Je res da imajo meni samo v arabskem jeziku, tako da smo se kar precej nasmejali kaj bomo naročili. Ampak šef restavracije izredno lepo govori angleško in nam je pomagal izbrati. IME. Še zadnji večer smo preživeli v predelu mesa Downtown Abby, kjer smo se zopet izgubljali med več kot stotimi trgovinicami. Pozno proti večeru smo zmatrani in zadovoljni nad našim potovanjem popadali v postelje.

sedmi dan

Zadnji dan iskreno nismo vedeli kam naj se damo. Glavni del Amana smo res dobro prehodili, spominke smo imeli. Mogoče nam je bilo kar malce dolgčas. Tako da smo dopoldan lenarili v hoteli in lepo spakirali za pot domov. Popoldan pa smo zopet odšli raziskovat Amman. In seveda še zadnjih kosili v resavraciji Hashem Amman. Tiste falafle in humus včasih kar malce pogrešam, zares so izvrstni.

osmi dan

Sledila je pot do letališča in pot domov.

Jordanija bila si lepa. Po zgoraj opisanem planu je 7 dni več kot dovolj, mogoče celo 1 dan preveč. Nekateri se odločijo, da bodo odšlo vse dol do mesta Aqabe, ter si ga ogledali. Tukaj se greste lahko tudi potapljati v rdeče morje, kjer si boste ogledali potopljena vojaška letala. Mi trije se za to nismo odločili.  V najinem spominu boš vedno na posebnem mestu, saj se od marca 2022 lahko veselo lotiva planiranja poroke. Se že veselim kaj nama bo prineslo prihodnje leto, ter kam jo bova mahnila za poročno potovanje. Nekaj lokacij imava že ogledanih, vendar bomo videli kako se bova odločila.

post a comment