• No products in the cart.
Top

LMaroko sva obiskala skupaj z mojimi starši za prvomajske počitnice. Takrat je bila temperatura tam zmerna, tako da ni bilo ne prevroče ne prehladno. Osebno je to idealen čas za obisk prelepe arabske dežele. Maroko je obmorska država v severozahodni Afriki. Je edina država, ki ni članica Afriške unije, vendar spada pod Arabsko ligo.

Maroko je bilo najino prvo večje potovanje v lastni režiji. Osebno sem bila presrečna da sta zraven potovala moja starša, saj smo tako za par dni najeli avto, vozil pa je ati. Zares ne vem, kaj bi brez atija v tem norem prometu, saj vsi drvijo mimo tebe ter hupajo, tako da vožnja predstavlja velik stres. Vendar je najem avta definitivno najboljša izbira za raziskovanje Maroka, saj je javni prevoz precej slabo organiziran.

Leteli smo iz Benetk vse do mesta Marrakesh. Mesto se deli na dva dela, na novi in stari del. Sama nisem mogla verjeti, kakšna razlika je lahko med dvema deloma mesta, ki ju loči le park. V novem delu se ljudje prevažajo s Porscheji, Range Overji, imajo velika nakupovalna središča ter druge luksuzne stvari. V starem delu pa je pridih arabskega sveta ter revščine, zMedino ter glavni trd, ki zaživi v večernih urah. Medina je speljana v majhne ulice med starimi hišami, z veliko stojnicami, ter malimi trgovinicami kjer te vsak vabi v svojo. To pa lahko hitro postane nadležno, saj znajo biti tudi precej vsiljivi. V Maroku imajo za za denarno valuto maroške dirhame ( 1MAD = 0,09€). Mi smo denar menjali šele ko smo prišli v mesto, saj je bila provizija na letališču precej visoka.

Tipični hoteli za mesto Marrakesh so poimenovani Raid. To so pravzaprav stare stanovanjske hiše, ki so jih domačini preuredili v hotele. Najdete pa jih samo v starem delu mesta, v novem delu so hotelu precej moderni. Mi smo spali tako v novem delu kot v starem delu, kjer smo imeli do glavnega trga 2 minuti peš. V novem delu smo spali v hotelu La Saspian, ki je imel zelo dober zajtrk ter odlične postelje. V starem delu pa smo spali v Raid Espagna, tu smo tudi rezervirali izlet v puščavo.

Po pristanki smo prespali eno noč v starem delu in se nato odpravili na izlet v puščavo, ki nam je vzel tri dni. Izlet smo rezervirali preko hotela (Raid Espagna), za katerega smo odšteli 70€ na osebo. V ceno je bil vštet prevoz do puščave, kjer smo se peljali čez mogočno gorovje Atlas in čez najvišji prelep prelaz Tizi n’Tichka (2260m).

 

"pot do Tizi n'Tichka"

"pogled na drugo stran Tizi n'Tichka"

Ogledali smo si tudi Kasbah Ait Benhaddou. Kosilo smo imeli v Ouarzazate, kjer smo poizkusili tradicionalni jed Tažin. To je tipična jed, ki se več ur kuha v glinenih posodah, ter temelji na kuskusu in zelenjavi, lahko pa je dodano tudi meso (piščančje, kamelje…).

Za Maroko je značilno, da povsod strežejo metin čaj, ki je pripravljen iz maroške mete. Je zelo dober, vendar močnega okusa. Nato je sledil ogled mesta Kasbah. Peljali smo se skozi Kalaat, M’gouna (dolina vrtnic), ter dosegli Dades. V Dadesu smo imeli vključeno nočitev z večerjo in zajtrkom. Naslednje jutro smo nadaljevali pot proti puščavi Merzouga. Na začetku puščave so nas pričakali s kamelami, s katerimi smo izkusili dvourno jahanje do Camp Erg Chaadi, kjer smo si s sipin ogledali sončni zahod. V kampu smo imeli tudi njihovo značilno večerjo (Tažin). Naslednje jutro smo vstali na vse zgodaj, že pred sončnim vzhodom, ter zopet zajahali kamele in se odpravili proti robu puščave. Sončni vzhod smo dočakali kar na kamelah, čudovito. Po jahanju pa so nas na cilju pričakali z zajtrkom. Sledila je pot nazaj do mesta Marrakesh. Obisk ter spanje v puščavi je bila ena izmed najboljših izkušenj, ki ti jih nudi Maroko. Takšno potovanje zares priporočam. Priporočam pa, da se za nočitev dobro oblecite, saj se v puščavi ponoči precej ohladi in močno piha, še posebaj, če ste bolj hladnokrvni.

Naslednji del potovanja smo izkoristili za raziskovanje mesta Marraskeh. Spali smo v novem delu mesta, tako da smo do starega dela imeli slaba 2 kilometra peš. V Marrakeshu smo si ogledali botanični vrt Majorelle. To je bila rezidenca modnega oblikovalca Yvan Saint Laurenta. Cena vstopa za vrt je 70 MAD (6,5€), za študente pa 35 MAD (3,2€). Bahia palace ena izmed lepših palač v Maroku, vstopnina 10MAD (1€). Potem prelep vrt Le Jardin Secret, ki se nahaja na ulici Rue Mouassine 121, vstopnina je 50MAD (4,6€). Glavn Trg Djema El Fna, kjer se odvija glavno dogajanje čez dan in ob večerih. Skoraj vsak večer smo obiskal glavni trg in si privoščili njihove dobrote. Priporočam, da tu poskusite sveže stsnjen pomarančni sok za 40 centov.

Definitivno se v starem delu mesta splača oditi v kavarno Atay cafe food Marrakech na ogled sončnega zahoda. Sama kavarnica je izredno luštna in nudi pestro ponudbo. Nahaja se blizu vrta Le Jardin Secret.

V Maroku smo že sedmi dan. Najem avta zna biti kar malo zakompliciran, saj je potrebno dodatno plačati če si mlajši od 25 let in v vsakem primeru je depozit za najem avtomobila 1000€, ki ga dobiš nazaj, če je vse v redu z avtomobilom, ko ga vrneš. Zato priporočam, da ga takoj ob najemu poslikaš. Po najemu se odpeljemo do slapov Ouzoud, ki se nahajajo 160km stran od mesta Marrakesh. Slapovi so veliki 110m, so najvišji slapovi v severni Afriki. So izredno mogočni in veličastni, zato obisk toplo priporočam. Ob sprehajanju po poti, ki vodi do slapov lahko opaziš tudi male kradljive opice, ki so izredno prisrčne. Slapove je najboljše obiskati zjutraj, saj še ni gneče.

Naslednji dan smo se odpravili do luštnega obmorskega mesteca Essaouira. Tam smo si privoščili dobro ribo ob pogledu na morje. Pot smo nadaljevali do plaže Legzira. Je peščena plaža s prelepim obokom iz skale, ki ga je izoblikovalo morje. Tukaj smo tudi eno noč prespali.

Ker smo imeli avto, smo se odločili še za obisk mesta Cassablanca, kjer smo obiskali Hassanovo mošejo. Mošeja je veličastna tako od zunaj kot tudi od znotraj. Pred vstopom se moraš sezuti in pot nadaljevati bos.

Naše potovanje po Maroku se je hitro izteklo. Definitivno je bilo to eno izmed mojih lepših potovanj, zato obisk Maroka priporočam vsakemu.

post a comment