• No products in the cart.
Top
  >  Adventure   >  Prvi del potovanja po Šrilanki

Najino potovanje na Šrilanko se je začelo z zanimivo dogodovščino. Na letališču v mestu Colombu sva pristala okoli druge ure zjutraj, praktično sredi noči, zato sva si iz najinega hotela naročila prevoz, saj sva vedela, da bova utrujena od dolge poti. Na letališču naju je počakal najin voznik. Odpravili smo se na 3 urno vožnjo iz Colomba do Kandya. Tu se je začela najina dogodivščina, saj se je avto sredi ničesar pokvaril in smo obstali sredi ceste. Voznik je nato klical in klical pomoč vendar je bila ura 3 zjutraj se nihče ni oglasil… in končno se nekdo javi ter sporoči da pride po nas. Nato smo še kakšno uro in pol čakali na prevoz. Tako da se je najina pot, ki naj bi trajala 3 ure okoli zavlekla na 6 ur. Zanimiv začetek potovanja, ampak saj veste kako pravijo, slab začetek ne pomeni vedno slab konec.

V Kandy sva prispela okoli 7 ure zjutraj, se razpakirala, odšla spat za 2 uri in hop v raziskovanje novega mesta. Kandy samo po sebi ni nič posebnega. Je dokaj veliko mesto, precej umazan z veliko različnimi vonjavami. Ima številne znamenitosti kot so Budin zobomBudin tempelj in druge. Budin tempelj je zelo zanimiv kip, vstopnina je bila okoli 2-3€. Nahaja se na vrhu hriba in ima razgled na celotno mesto Kandy. V mestu se nahaja tudi dokaj veliko jezero. Imajo precej veliko tržnico z raznovrstnim sadjem, zelenjavo, ribami, vendar sva kaj hitro ugotovila, da so cene na tržnici precej zasoljene, saj sva za 4 banane odštela skoraj 2€. Zato sva od takrat naprej sadje kupovala kar v supermarketu, je bilo občutno ceneje, za 12 banan 80 centov. Na stojnicah poleg tržnice prodajajo šrilanško jed Egg hopper, ki je kot nekakšna palačinka iz jajc. Je pa odlično in zelo poceni. Po celodnevnem ogledu mesta, sva se spogajala za enodnevni izlet do ene izmed najbolj znanih turističnih točk na Šrilanki Lion rock oziroma Sygiria in Polonnaruwa. Za dobrih 300km vožnje, s štartom ob 3h zjutraj, saj sva lovila sončni vzhod, in osebnega šoferja, sva odštela 40€. Relativno drago za šrilanški standard, vendar sva imela omejitev s časom, saj bi naju vožnja z avtobusom stala precej manj, vendar bila za najino potovanje preveč zamudna.

Naslendnji dan naju je čakal štart ob 3h zjutraj izpred hotela in vožnja do Sigirye. Sigirya (Lion Rock) je starodavna trdnjava, ki je danes na Unoscovem seznamu svetovne dediščine in spada med 10 čudes sveta. Temu primerna pa je tudi cena, saj je vstopnina 35$, zato priporočava, da se odločite za obisk Piduranagala Rock, iz katere lahko doživite sočni vzhod ob pogledu na Sigiryo in čudovitim razgledom na pokrajino, za vstopnino pa boste odšteli zgolj 1€. Nato je sledil postanek v mestu Dambula, kjer sva si vzela čas tudi za kosilo. Ker sva imela osebnega šoferja, sva šla lahko v domačinsko restavracijo, ki je hrana precej cenejša kot drugje. Na Šrilanki imajo sistem takšen, da imajo velikokrat dva vhoda enega za domačine in enega za turiste. Tako sva za 5 vrst currya, riž in vodo odštela 3€, saj je bila cena za domačine. Drugače znajo Šrilančani za turiste kar precej zasoliti cene. Sledil je ogled Polonnaruwe, ki je preurejeno v zgodovinski muzej, kjer vidiš razne templje, grobnice, bazene, kipe in ostale zgodovinske zadeve. Za ogled sva odštela dobrih 20€, vendar se splača, saj zajema vstopnina ogled celotnega muzeja in še drugih pet lokacij. Ker so vsi templji sveti, moraš imeti pokrita ramena in kolena. Velikokrat ti tudi tam lahko posodijo sarong (vendar je bolje, da ga imaš kar seboj), ki si ga zavežeš okoli bokov, to velja predvsem za punce, za fante ne komplicirajo.

Osebno sem komaj čakala da se premakneva iz Kandya in sem se današnjega dne še posebej veselila. Odpravila sva se na 7-urno vožnjo z znamenitim modrim vlakom od Kandya do Elle. Vozovnic za vlak se ne da kupiti v naprej (razen na internetu, vendar jih ne kupuj tam, saj so cene zelo zasoljene), oziroma ti rečejo na prodajnih okencih, da je vlak že zaseden in je možno koristiti tretji potovalni razred. Vstopnice pa se začnejo prodajati na dan odhoda ob pol 8h zjutraj, do razprodaje mest. Na postaji sva bila midva ob 7h zjutraj, vendar nama niso hoteli prodati vstopnice in sva čakala do pol 8h. Kljub temu, da sva Šrilanko obiskala na koncu sezone se je vseeno nabrala vrsta pred okenčkom. Za dve vozovnici sva odštela okoli 4€. Z nakupom vozovnice si zagotoviš prevoz, ne pa sedeža, saj je vlak nabito poln. Midva sva imela srečo in sva po 1 uri vožnje dobila sedeža. Pot z vlakom velja za eno izmed najlepših poti, saj se pelješ med džunglo in se okoli razprostira pogled na čajne plantaže. Zaradi počasnega premikanja vlaka, lahko narediš tudi kakšno odlično fotko.

Drugi del potovanja po Šrilanki si lahko prebereš TUKAJ.

Poglej pa si tudi kdaj je najbolje odpotovati na Šrilanko TUKAJ.

post a comment