• No products in the cart.
Top
  >  Adventure   >  Drugi del potovanja po Šrilanki

Ella je majhno mestece, ki spominja na majhen Bali, vsaj sodeč po videzu lokalov. Osebno mi je mesto priraslo k srcu in mi je bilo eno izmed najljubših destinacij na Šrilanki. V Elli sva prvič zasledila evropejsko hrano po dokaj nizki ceni (hamburger 4-5€).

Ella ponuja veliko različnih znamenitosti, od plantaž čaja, slapov, hribov, tovarne čaja… Tako sva se odločila pogledat Ravanna fallsTovarno čaja. Povzpela sva se tudi na Little Adam Peak. Čajne plantaže so praktično vsepovsod okoli Elle. Little Adam Peak je zelo pomanjšana verzija Adam Peaka, saj se nanj povzpenjaš celih 20 minut in lotiš se ga lahko skoraj brez kondicije. Ena izmed lepših stvari v bližini Elle je most z devetimi oboki (Nine arch bridge). Nahaja se približno 20 minut hoje od mesta po železnici. Midva sva se tja odpravila malo po sončnem vzhodu in sva bila pri mostu skoraj sama (vsaj na začetku). Tako je bil najin drugi zajtrk razgledom na prečudovit most. Pod mostom pa so plantaže čaja.

V Elli sva si izposodila tudi skuter za 7€ za celoten dan in se odpravila na Diyaluma falls, ki se nahajajo dobro uro vožnje iz Elle. Slapovi so prečudoviti, nahajajo se dokaj visoko in toplo priporočava najem osebnega vodiča (7€), saj pot do njih vodi skozi džunglo, kjer lahko srečaš tudi slona, in se zelo hitro izgubiš. Na primer lahko izgubiš tudi svoj telefon tako kot se je to zgodilo meni. Imela sem več sreče kot pameti, saj ga je kmalu po tem, ko mi je padel iz žepa, pobral star gospod in mi ga vrnil.

Naslednji dan je sledila pot z avtobusom do mesta Udawalawe, kjer se nahaja tudi Udawalawe safari. Pot z avtobusi na Šrilanki je preprosta in zelo poceni. Odšla sva so ogledat Elephant Senctury, ki je kot sirotišnica za male slončke, ter ranjene slone. Slone, ki najdejo v divjni brez mame, zadržijo le toliko časa, dokler ne odrastejo in se lahko vrnejo v divjino. Naslednje jutro ob 6h zjutraj smo se podali z ogromnim jeepom v safari. Safari je ena izmed atrakcij, ki jo nujno morate obiskati. Na Šrilanki sta dva bolj znana, Yala in Udawalawe, v obeh se nahaja tudi leopard, vendar je v Yalli večja možnost da ga vidite, je pa zaradi tega tudi bolj turističen. Cene za ogled safarija se gibljejo okoli 35$. Ampak če vas je več, je cena nižja, k sreči sva na avtobusu da Uduwallwe spoznala še dva popotnika in smo skupaj odšli v safari, tako je dal vsak okoli 30$. Najboljši čas za obisk safarija je v suhi sezoni in zgodaj zjutraj, saj se živali takrat zadržujejo pri napajališčih in jih boste zagovoto videli. Sloni se praktično sprehajajo meter stran od tebe.

Pa sva že na samem jugu Šrilanke, bolj natančno v Mirissi, kjer naju je zajel tudi monsun. Tako sva imela naslednjih nekaj dni precej deževnih, vendar naju tudi dež ni ustavil. Odpravila sva se na učne ure srfanja. Za dve uri srfanja, inštrukotrja in srf sva plačala okoli 12€ za oba skupaj. Srfanje je ekstremno zabaven, vendar tudi naporen šport. Priporočam, da imate punce enodelne kopalke ali pa vsaj majico, saj boste kaj kmalu ostale brez zgornjega dela kopalk. Lahko se pohvaliva, da sva kar hitro naštudirala sistem in čez kakšno uro tudi sama srfala. Kasneje sva se izmučena in sestradana odpravila na burger. 😀 V Mirisi je prečudovita plaža Miriisa beach in Couconat hill. Naslednji dan je bilo še bolj deževno vreme, vendar sva se vseeno odpravila do mesta Galle, kjer sva si hotela ogledat mesto in znan svetilnik. Vendar je bil veter premočen ya povrh pa je še deževalo, zato sva svetilnik videla od deleč in raje skočila v kavarnico na kitajske cmocke. Na potni nazaj sva se ustavila v mestu Unawatuna, kjer sva si pogledala dve plaže (Unawauna beach) ter obiskala center za želivce.

Želve so ena izmed ogroženih vrst živali na našem planetu, saj se na 100 izleženih jajčec izvali samo ena ali dve punčki, ostalo pa so fantki. Ta center išče in odkupuje jajčeca, jih izzvali in nato fante zadržijo 5 dni ter jih vrnejo v morje, punčke pa zadržijo do dve leti, da dovolj zrastejo in jih vrnejo v morje, saj so male želive zelo lahek plen. V centru rešujejo tudi želve, ki so ostale brez plavuti in v morju ne bi preživele. Midva sva imela srečo, saj so se ravno en dan nazaj izvalile male želvice.

Ker je na Šrilanki tako zelo deževalo in nič kaj ni kazalo na izboljšanje vremena sva se odločila za nakup karte do Maldivov in sva tako preostalih 4 dni preživela na rajskih in pretežno sončnih Maldivih. Več o tem potovanju pa si poglej na  TUKAJ.

Še zadnji dan najinega potovanja sva na Šrilanki, v mestu Negombo. Eno izmed mest z močnimi vonjavami do sedaj, saj ima res velik pridih Indije. Mirne vesti lahko rečem, da mesta kot sta Colombo in Negombo lahko izpustite in ne boste ničesar zamudili (razen, če vam seveda odgovarja kaos). Mesto je precej umazano in ima neprijeten vonj. V pristanišču se nahaja tudi ribji market z dnevno svežim ulovom. Odločila sva se za ogled, vendar če nimate dobrega želodca, premislite, ali si to želite videti.

Če si še nisi pogledal prvega dela potovanja si ga preberi TUKAJ.

Poglej pa si tudi kdaj je najbolje odpotovati na Šrilanko TUKAJ.

post a comment