• No products in the cart.
Top
  >  Adventure   >  Edinburgh 2.del

Edinburg je zares prečudovito mesto, ki to ponuja tudi dve prelepi razgledni točk.

Ponuja tudi prelep vzpon na Calton hill, kjer je pogled na celotno mesto. Mi smo ga obiskali za čas sončnega zahoda. Definitivno se splača povzpeti tudi na Arturjev sedež. Hoje je približno dobrih 20 minut v hrib, na vrhu zares močno piha, vendar je razgled prečudovit.

Ena izmed glavnih atrakcij je tudi Edinburški grad, ki se nahaja na vrhu gore vulkanskega izvora. Iz gradu vsak dan točno ob 13:00 izstrelijo iz topa. Fun fact pa je, ko so v času prve svetovne vojne prišli nemški zrakoplovi nad mesto Edinburg z namenom napada, ravno ob 13:00 so Edinburžani kot običajno ustrelili s topom. To pa je prestrašilo Nemce in tako napada niso izvedli. Zato je imelo mesto samo 7 smrtnih žrtev prve svetove vojne. Za ogled gradu je potrebno kupiti vstopnico, ker je običajno velika vrsta, smo jo mi kupili kar preko interneta (GetYourGide). Tako se izogneš vsaj eni vrsti, saj je posebna vrsta za nakup vstopnice, ter druga vrsta za vstop v grad, kjer ti pregledajo tudi nahrbtnik. Preko internetnega nakupa stane vstopnica okoli 20 funtov. Poleg gradu si lahko ogledaš še dva muzeja v sklopu gradu, muzej zaporov in zgodovino škotske vojne ter žezlo in krono od Marry queen of scott. Grad je res ogromen s številnimi stavbami, stolpi in razglednimi točkami. Z gradu je pogled na Old in New Edinburgh.

Sedaj pa gremo končno k božičnem sejmu, ki je bil tudi glavni razlog za potovanje v tem času. Sejem je velik in je narejen kot božična vasica, z raznimi stojnicami, kjer ponujajo vaflje, vročo čokolado, piškote, palačinke, razne sire ter druge dobrote. Narejen je tudi majhen zabaviščni park z vrtiljaki, res prečudovito. Eden izmed najlepših božičnih sejmov do sedaj. Definitivno se je obisk v božičnem času izplačal.

V mestu smo ostali tudi čez novo leto, ki je bilo prav posebno doživetje, saj imajo Ediburžani od 30 do 1.1 festival z imenom hogamany festival. Tako na prav poseben način slavijo novo leto. Za udeležbo je potrebno plačati 30funtov, kar je ne smiselno, saj lahko doživiš festival tudi kot zunanji opazovalec, kar je po mojem okusu lepše. Torej 30.12 so zaprli celotni center Edinburga in okoli 19:00 začeli s predstavo z vikingi na čelu in ognjeno predstavo ter seveda s škotskimi dudami. Zadaj pa je hodila množica ljudi s prižgano baklo. Tako so prehodili dobrih 5 kilometrov. Torej si moral plačati 30funtov, da si lahko držal baklo in sledil množici. Naslednji dan, na dan novega leta, je bil center prav tako zaprt, ker so bili razni koncerti glasbenikov in na koncu še ulična zabava. Zares izjemno 😀 

Naše potovanje se je žal izteklo in smo se morali odpraviti proti domu. Žal smo si ogledali zgolj mesto Edinburg, tako da z Blažem definitivno Škotsko še obiščeva in jo dodobra raziščeva.

TUKAJ si lahko prbereš kako potovati po Ediburghu.

Nekaj malega o hrani in pijači pa izveš TUKAJ.

post a comment