• No products in the cart.
Top
  >  Adventure   >  Edinburgh 1.del

Edinburg je glavno mesto Škotske. Obiskala sva ga za novo leto 2019, torej v božičnem času in prazničnem vzdušju. Ravno iz razloga – čas božičnega sejma, sva se odločila za izlet v Edinburg, saj imajo enega izmed najlepših božičnih sejmov v Evropi.

Mesto sva obiskala skupaj s prijateljema Janom in Rebeko in tako smo skupaj  preživeli že drugo novo leto. Naše potovanje se je začelo s 4-urno vožnjo iz Maribora do letališča v Budimpešti, kjer smo imeli let naprej. Leteli smo z letalsko družbo Raynair, ker pa je letalska družba pred meseci sprejela nov zakon o ročni prtljagi, smo imeli rahle težave. Vse obleke za 4 dni zbasati v nahrbtnike, saj je po novem pravilu dovoljeno brez doplačila vzeti na letalo samo nahrbtnik prave velikosti, za ostale stvari je potrebno doplačilo.

Ker pa mesto velja za kar precej drago destinacijo v Evropi, so tudi cene vseh nastanitev precej visoke. Na koncu smo se odločili za rezervacijo preko Airbnba. Rezervirali smo tipično angleško hiško, ki je bila dobrih 10 minut vožnje s tramvajem oddaljena iz centra mesta. Popolna lokacija, saj smo iz letališča prav tako potrebovali dobrih 10 minut.

Sam Edinburg je prečudovit, posebej če si oboževalec Harry Potterja, saj celotno mesto spominja nanj. Seveda, saj je pisateljica J.K Rowling izhaja iz mesta Edinburg in tam dobivala ideje za knjige. Tako lahko v Edinburgu najdeš Prečno ulico, poznano pod imenom Diagon Alley, ki se nahaja na Victoria street. Drugače je Victoria street prelepa ulica, ki je v ovinek speljana ulica vse od Grassmarketa pa vse do grajskega griča. Na ulici so snemali tudi prizor Harrya Potterja.  Prav tako sta na tej ulici kar dve trgovini s tematiko Harrya. Našli smo tudi pokopališče, ki je bila inspiracija za dogodek na pokopališču v 4. delu (Ognjeni kelih). Na pokopališču lahko najdeš tudi grob Toma Riddla, ter profesorice Mcgonolove. Malo pred pokopališčem, kakšno ulico višje, se nahaja lokal, kjer je J.K Rowling ustvarjala knjige, saj je bila v času ustvarjanja knjig revna ter ni imela denarja za ogrevanje, tako je pisala v dveh lokalih: prvi je The Elephant house (21 George IV Bridge, Edinburgh EH1 1EN) drugi pa je Spoon. Bili smo v Elephatn housu, vendar je tu vedno gneča, tako da smo čakali skoraj 15 minut nato pa se premislili, saj ni bilo videti da bi se vrsta kam premikala. Zato vam  priporočam zgodnji obisk, najboljše takoj ob odprtju lokala. Na poti med pokopališčem ter The Elephant house  se nahaja tudi slavni kip psa Bobby-ja. Obvezno mu pobožaj smrček in si nekaj zaželi, baje prinaša srečo 😀 hah

Mesto je prečudovito, saj je mogočno in staro. Deli se na novi ter stari del in oba sta zares lepa.  Osebno eno izmed najlepših mest do sedaj. V starem delu mesta se splača pogledat: Edinburski grad, St Giles Chaterdral, Museum od Edinburgh, Outlook Tower, Glandstone’s Land, Greyfrias krik, greyfrias kirkyard, greyfrias bobby statue, Canongate kirkyard, scottish parlament and palace of holyroodhouse.

Drugi del potovanja po prelepem Edinburgu si lahko prebereš TUKAJ.

post a comment