• No products in the cart.
Top

Ena izmed večjih atrakcij v Dominikanski republiki je definitivno ogled kitov grbavcev. Vsako leto priplavajo v zaliv Dominikanske republike, kjer se parijo in skotijo mladičke. Kiti grbavci se nahajajo na dveh večjih področjih. Eno je v bližini Dominikanske republike vendar pa tu ni dovolj hrane, zato se za ostale mesece preselijo na sever atlantskega oceana – vzhodni del obale ZDA in Kanade, obala Grenlandije, Islandije in Norveške kjer je hrane dovolj. Tamkajšnji raziskovalci še danes ne vedo zakaj se pravzaprav vsako leto med decembrom in marcem zadržujejo v zalivu Dominikanske republike.

Kiti grbavci so svoje ime dobili po značilni grbi, ki jo naredijo ob potopu. Veliki so okoli 16 metrov ter tehtajo približno 40 ton. Zanimivo je to, da so samice večje od samcev. Imajo 5 metrov dolge plavuti, ki so bele barve. Na vrhu glave imajo »brke«, z njimi lahko čutijo vibracije. Zelo znani so po tem, da ob potopu vedno pokažejo svoj čudoviti velik rep. Njihove repne plavuti so edinstveno obarvane, saj vzorec na repni plavuti služi kot prstni odtis. Pod vodo lahko zdržijo tudi do 45 minut.

Trenutno je vseh grbastih kitov v atlantskem oceanu okoli 16.000, raziskovalci so jih identificirali že več kot 10.000 (imajo tako imena kot tudi številke). 16.000 kitov je precej majhna številka glede na to koliko jih je bilo včasih. Grbasti kiti so izredno radovedne in socializirane živali, zato tudi večkrat pridejo blizu ladji, kar jih naredi lahek plen za ribiče. Veliko kitov je bilo ubitih, med izvajanjem ilegalnnih kitolovov.

Veljajo za ene najbolj aktivnih kitov v oceanu. Radi se igrajo z vodo, udarjajo s plavutmi ob vodo, se vrtijo in skačejo iz vode. Iz vode skočijo, ker se zabavajo, ker želijo opozoriti nase, zaradi komunikacije – predvsem samice, ko kličejo samce ali pa da bi pokazali svojo moč. Tudi midva sva videla kako se vrtijo, udarjajo z repom in plavutmi ob vodo. Videla pa sva tudi visok skok iz vode. Zares so čudovite in velike živali. Zanimivo se nama je zdelo to, da so pravzaprav samotarske živali. Vedno se premikajo sami, ko pa se borijo za pozornost samic se nahajajo v manjši skupini. Samica je izredno izbirčna pri izbiri njenega spremljevalca. Ko si samica izbere pravega samca, ima ta 8 ur časa da se ji dokaže, da je pravi zanjo. Če se v 8 urah ni dovolj izkazal, ga bo samica zavrnila in iskanje ustreznega partnerja se bo nadaljevalo.

Midva sva se na ogled kitov odpravila okoli 10 ure zjutraj z agencijo Whale Samana by Kim Beddall. Celoten izlet traja okoli 4 ure. Kite sva opazovala dobre 3 ure, saj je čas, ko je opazovalna ladja lahko v zalivu omejen. Celoten ogled kitov stane 45$. Na ladji dobiš tudi vodo, colo, sprite ali sok, ter krekerje. Imeli smo tudi dve vodički, ena je govorila angleško druga špansko. Obe sta razložili vse podrobnosti o kitih. Na poti nazaj se lahko ustaviš tudi na otoku Cayo Levantado, ki je precej turističen, a so njegove plaže kot iz pravljice. Tam sva si za kosilo privoščina jastoga in seveda pina colado v svežem ananasu.

Če boste obiskali Dominikansko republiko, tega doživetja ne smete zapustiti.

Poglej pa si tudi nekaj uporabnih informacij pred tvojim potovanjem v Dominikansko republiko TUKAJ

post a comment