• No products in the cart.
Top

Prišel je dan, ko se je nama obema uresničila želja, da vidiva kite grbavce. Zgodaj zjutraj sva se odpeljala do mesta, kjer sva imela rezerviran voden ogled kitov. Rezervirala sva pri agencijo Whale Samana by Kim Beddall. Izkušnja je bila res neverjetna. Kaj več o kitih in njihovih značilnostih pa si lahko prebereš TUKAJ.

Zadnji dan sva na polotoku izkoristila za potep do druge najlepše plaže na svetu Playa Rincon. Izredno je priljubljena tako med turisti kot tudi med domačini. Ta čas sva bila edina turista na plaži, domačinov pa je bilo kar nekaj. Izredno lepo je videti razširjenje družine, ki se pripeljejo iz celotnega polotoka, si tam naredijo piknik in preprosto uživajo v dnevu. Ko sva spoznavala Dominikansko republiko, se nama je vedno bolj dozdevalo da neglede na to v kakšnih razmerah živijo, kako so pravzaprav revni, zanjo uživati v vsakem trenutku. Pot sva nadaljevala do slapu Salto el Limon, kjer sva imela neprijetno izkušnjo z domačini. Parkirala sva na bližnjem parkirišču, ko so do naju prileteli »vodiči« do slapu, ki so seveda zahtevali plačilo. Ker sva jih odslovila, češ da vodiča ne potrebujeva, so nama rekli da morava plačati parkirnino (za skorajda enako ceno, kot bi plačala za vodiča). Odločila sva se da avto preparkirava 100 metrov naprej, kjer ni več »parkirišče«, tako nama ni bilo potrebno plačati in sva se lepo odpravila. Vendar zabeve še ni bilo konec, saj so naju zopet dohiteli in nama skorja niso dovolili oditi naprej po poti brez vodiča, saj bi se lahko “globoko” v džungli izgubila in bi lahko tam tudi “umrla” (vsaj tkao so rekli). Nekako sva le šla mimo. Slap se nahaja 30 minut hoje po poti označeni s smerokazi. Slap brez problema najdeš sam, brez vodnikov, ki od tebe zahtevajo visoke vsote denarja. Slap je izredno lep in posledično tudi turističen. Tukaj sva prvič po enem tednu naletela na gnečo turistov, ki se stiskajo okoli slapu za dobro fotko.

In se že peljeva naprej do glavnega mesta Santo Domingo. To je bil tudi zadnji dan najema najinega avtomobila. Ko sva ga vrnila sva se z uberjem odpravila do hotela, kjer sva imela rezervirano eno noč. Naslednji dan naju je čakalo popotovanje do Punte Cane z »mestnim« avtobusom. Imel je dve nadstropji in nekakšen mini bar, kjer si lahko kupiš hrano in pijačo. Eno smerna vozovnica na osebo naju je prišla 450DOP (6,7€). Izredno poceni za 200km. Vožnja je trajala okoli treh ur. Potovanje z avtobusom je bilo izredno enostavno, prijetno in poceni, vendar pa ti vzame kar nekaj časa, da prideš od točke A do točke B. Več o prevozih in premikanju po Dominikanski si lahko prebereš TUKAJ.

Prispela sva v najbolj turistični del Dominikanske republike, ki slavi po luksuznih pet zvezdičnih resortih. Iskreno povedano naju ta predel ni prepričal. Zdelo se nama je, da je celotno vzdušje prilagojeno ameriških turistom, kot da bi se Dominikanska, ki sva jo spoznavala tekom prejšnjih dni nekam skrila. Zanimivo pa je dejstvo, da se skoraj 90% turistov, ki obiščejo Dominikansko republiko »zapre« v svoj hotel in tam odleži naslednjih 14 dni, ne da bi državi dal priložnost, da se mu pokaže v pravi luči. Ker sva midva aktivni duši, tudi tukaj nisva poležava na plaži. Takoj naslednji dan, sva odšla na organiziran izlet na otok Isla Saona. Izlet je vključeval prevoz od hotela, do pristanišča, pot z gliserjem v eno smer in s katamaranom nazaj. Na katamaranu, se je odvijala tudi zabava, kjer so nam predstavili njihove značilne plese, kot sta salsa in bačata. Vključeni sta bili tudi hrana in pijača. Imeli smo tudi vodiča, ki nam je opisal način življenja na tem delu otoka. Otok Isla Saona ja zares prečudovit, kamor koli pogledaš so palme, peščene plaže in čisto kristalno morje. V morju lahko najdeš celo ogromne rdeče morske zvezde. Definitivno priporočava izlet, vendar se je dobro pogajati za ceno, saj jo bodo pošteno zasolili. Od naju so najprej hoteli 80$ na osebo, na koncu sva uspela ceno znižati na 40$ na osebo. V primerjavi z azijskimi državami (Bali, Šrilanka) pa je v Dominikanski republiki potrebno veliko več vztrajnosti.

Še isti dan, sva si sposodila skuter za naslednji dan. Stal naju je 20€ na dan. Naslednji dan se je začel na najinem skuterju z vetrom v laseh proti dokaj majhnem mestu Higuey. V eno smer sva prevozila malo več kot 60km, kar ja ne skuterčku kar zabavno. Vmes sva se peljala tudi po avtocesti, po odstavnem pasu, ki je namenjen zgolj skuterjem. Vožnja po avtocesti je bila neprijetna, saj mimo tebe drvijo avtomobili 130km/h ali več, ti pa se po odstavnem pasu voziš 50 km/h. Izlet je bil kjub temu vreden. Ko sva prispela do mesta Higuey naju je osupnil pogled na prelepo cerkev in park okoli nje. Ogledati sva si hotela tudi cenoto v bližini, vendar sva se vmes izgubila (smeh). Odločila sva se, da iskanje opustiva in se vrneva nazaj v najin hotel. Nazaj sva prispela ravno do sončnega zahoda. Dan sva zaključila na plaži ob gledanju sončnega zahoda in pasijonkinim sokom v roki.

Ostali so nama še zadnji trije dnevi, ki sva jih preživela v glavnem mestu Santo Domingu. Stavbe so še iz časa Krištofa Columba. Mesto ponuja vse od muzejev umetnosti, muzejev ruma in tobaka, do raznih restavracij in barov. V tem mestu ti zagotovi ne bo dolgčas. Bivala sva v butičnem družinskem hotelu FIXIELOFTS. Apartmaji imajo popolno lokacijo za raziskovanje okolice, nahaja se točno v Zoni Colonial (ki je del UNESCO-ve kulturne dediščine). Za ogled celotnega mesta sva potrebovala približno dva dni. Mesto je najbolje raziskovati peš ali s kolesom. Poln je parkov, kot so sta Parque Rosado in Parque Colon. Tu se nahaja tudi kip Krištofa Columba in ogromno golobov ter zelenih glasnih papig 😊. Za sončni vzhod, sva se s kolesi odpravila do Malecona. To je predel mesta, ki leži ob karibskem morju. Kolesarjenje ob sončnem vzhodu in karibskem morju je pravi užitek.

 

Najino popotovanje po Dominikanski republiki se je na žalost izteklo. Obema pa je ostala pozitivna izkušnja, in začudenje kaj vse lahko Dominikanska republika ponudi. Potovanje tja definitivno priporočava!

 

Upam, da si ob branju bloga užival/a in izvedel/a kakšne koristne informacije za tvoje potovanje.

post a comment