• No products in the cart.
Top
  >  Adventure   >  Štanjel in Goriška Brda

Tokrat sva se odločila za raziskovanje Slovenije, ki skriva veliko prečudovitih in dih jemajočih kotičkov. Ker trenutna situacija ne omogoča potovanj, so se nama plani za potovanje po tujini trenutno malce prestavili.

Odpravila sva se v Štanjel ter Goriška Brda. Prva postojanka je bila Štanjel, kjer se lahko sprehajaš po ozkih uličicah in si ogledaš razstavo v gradu Štanjel. Je kot nekakšno malo grajsko “mestece” z trgom, vrtom, cerkvijo in gradom. Včasih je tu živelo precej ljudi, danes pa jih živi le peščica. Samo poslopje gradu je prav lušno, saj so ulice ozke in kamnite ter hitro izgubiš , vendar pa vse skupaj ni precej veliko tako da hitro prideš na pot po kateri si hodil prej. Midva sva si odgledala Ferarijev vrt, ki je odlično mesto za kakšno fotografijo. Ima čudovite cvetlice, ribnik ter most ki sta nadvse fotogenična. Tukaj sva dejansko prebila največ časa. Nato sva se odpravila na metino in ingevrjevo limonado v sam center gradu kjer je kavarnica in restavracija.

Imela pa sva srečo, saj sva bila skoraj sama v gradu, čeprav je bil lep nedeljski dan. Na gradu sva pri domačinu kupila tudi integralski kruh (ki je stal 3€ in bil je popolnoma trd ups hahah).

Po ogledu sva se vsa lačna odpeljala do vasi Tupleče, kjer naju je prijateljica Tajda pričakala z izvrstnim 3 hodnim menijem. Sita in spočita sva se odpeljala čes hribe, doline ter veliko ovinkov do Goriških Brd, kjer sva si jih ogledala iz višine na stolpu Gonjače. Definitivno eden izmed lepših razglednih višinskih točk. Stolp je kar precej visok, tako da za tiste ki vas je strah višine, ne pojdite na rob, vendar se povzpeti nanj zares splača.

Slabo uro vožnje stran se nahaja Kmetija Breg, kjer imajo nasade sivke. Brez problema se lahko sprehodiš skozi polja sivke, se pofotkaš in uživaš ob razgledu na vinske trte ter sivkina polja.

Ker te raziskovanje Slovenija utrudi sva se lačna odpravila na večerjo h kmetiji Breg, kjer sva naročila Fartalijo – kot nekakšna omleta z jajci in zelišči. Priporočava! Poleg restvracije imajo tudi malo trgovinico, kjer lahko kupiš stvari pridelane iz sivke. Kot so eterična olja, mila, dišave, šopke in podobne zadeve.

Za sivko je najbolj primeren čas ogleda sredina junija do začetka julija, ko je v polnem cvetenju. Midva sva bila 5.7 in je bilo že malce pozno, saj so bili v polni žetvi. Vendar je bilo ne glede na to enkratno.

post a comment