• No products in the cart.
Top
  >  Adventure   >  Zakintos 2.del

Na tretji dan sva se odpeljala do destinacij, za katere je prejšnja dneva zmanjkalo časa. Prva postojanka je bila “ogled” restavracije za najino večerjo. Od restavracije sva se povzpela na bližnjo pečino in opazovala razgled na Mizithres.

Po ogledu sva se hitro odpravila še na drugo stran otoka in si ogledala plaže z imenom Banana Beach, ki velja za najlepšo peščeno plažo na otoku. Poleg nje se nahaja tudi plaža St. Nicholas beach, kjer gnezdijo želvice. Okoli enih sva se vrnila v najin apartma, si privoščila Gyros in se že odpravila na izlet z ladjico. Izlet je trajal okoli 4-5 ur in je vključeval prevoz od tvojega hotela/apartmaja do pristanišča, ladjico in kapitana. Odločila sva se za ogled orjaških želv – Glavata Kareta, Keri Caves in postanek na otoki MarathonisiCena celega izleta je bila 20€ na osebo, vendar se cene lahko med seboj tudi razlikujejo, odvisno s katero agencijo se zmenite za izlet. Midva sva imela agencijo z imenom Giapras Cruises Tours. Zaradi trenutne situacije z virusom, je bil izlet prav prijeten, saj je bilo na ladjici 12 ljudi namesto 30. Najprej smo iskali orjaške želve in po pravici povedano nama ni bil nič kaj všeč sam princip izleta, saj so se nama želvice zelo smilile. Bile so zelo prestrašene. Okoli želve se je gnetlo več velikih ladji s hrupnimi motorji. Če bi prej vedela kako poteka, se definitivno ne bi odločila za to. Z želvami se lahko tudi plava, vendar samo če imaš srečo in jo srečaš, ko plavaš sam blizu otoka. V izlet to ni vključeno, saj so zaščitena živalska vrsta. Za tem je sledil ogled jam z imenom Keri Caves, ki so se nama najbolj dopadle. Imeli smo tudi postanek, kjer si tudi zaplaval v jamah in tunelih, ki jih je oblikovala voda. Bilo je kar malo klavstrofobično, saj so tuneli izredno ozki in temačni. Definitivno pa bi skok v vodo in plavanje tam še ponovila. Ker sva pozabila doma najino opremo za snorkanje, so bili na agenciji, kjer sva rezervirala izlet tako prijazni, da so jo nama posodili.

Za tem je sledila 20 minutna vožnja ob skalnati obali otoka do drugega otoka z imenom Marathonisi. Marathonisi je otok, kjer gnezdijo želve in tja izlegajo svoja jajca. Zanimivo je to, da se breja želva vedno vrne na otok oziroma plažo, kjer se je sama izvalila. Domačini otok zelo cenijo, prav tako želve. Okoli vsakega gnezdišča je postavljena železna ograja, čez pa mreža, da ne bi morebitni plenilci napadli jajc. Na plaži je tudi stražar, ki jih straži. Proti koncu meseca avgusta je prav poseben dan, kjer se vsi prostovoljci odpravijo na otok in čakajo da se bodo želvice izvalile. Pomagajo jim, da se lažje prebijejo do morja, prav tako jih varujejo pred napadalci. Dan sva zaključila z romantično večerjo v restavraciji Keri Lighthouse s čudovitim pogledom na sončni zahod in Mizithres.

dan 4:

Tega dneva sem se osebno najbolj veselila, saj sva imela najino prvo sodelovanje z agencijo LuxurE Travel Zakynthos na otoku. V zameno za promocijski video, sva dobila celodnevni privatni izlet z ladjico in kapitanom okoli otoka. Ker sva imela pred pričetkom najinega izleta še slabe 3 ure, sva hitro skočila do fotogeničnega mosta, ki vodi na sosednji otok Cameo. Otok je majhen in lep. Most je izredno lep, zato priporočava ogled. Najin izlet z ladjico se je začel. Otok je precej skalnat, tako da smo si lahko ogledali 101 jamo. V nekaterih so tudi rovi, kjer sva seveda zopet plavala. Najbolj znane so Blue Caves in so dokaj velike. Ko žarki sonca posijejo skozi jame, je voda božansko modre barve, od tod tudi ime jam. Ker so te ladjice, ki jih lahko rezerviraš za privatni izlet, manjše in hitrejše kot ladje z agencijo, se lahko v nekatere jame tudi zapelješ.

Ogledala sva si tudi veliko neokrnjenih plaž, kjer je možen dostop zgolj z ladjico. Izlet je vključeval tudi postanek na najbolj znani plaži Navagio Beach, kjer se nahaja ladijska razbitina. Tam se ni znašla po naključju, vendar ima svojo zgodbo. Leta 1982 so tihotapci iz grškega otoka Krf tihotapili alkohol in cigarete. V zaliv plaže so se skrili pred policaji. Tam so se zasidrali in se potuhnili. Zaliv pa je znan po ogromnih valovih, zato je ladjo kmalu prevrnilo in je potonila. Celotna ladijska posadka je še danes živa vključno s kapitanom, vendar so vsi zbežali iz države in nikoli priznali, da so bili na ladji. Prav tako je živ tudi lastnik ladje, ki je zažgal vse papirje o lastništvu, zbežal in še danes zanika, da je ladja njegova. Je tudi druga zgodba, ki se meni osebno zdi manj razburljiva. Nekateri menijo, da je bila ladja postavljena v zaliv zaradi turističnih namenov. Sklepali so potem, ker je postavljena točno do centimetra natančno na sredino zaliva. Po ogledu sva imela vključeno tudi kosilo v taverni. Najin izlet in snemanje promocijskega videa je trajal vse do sončnega zahoda. Nato sva se utrujena vrnila v apartma in v trenutku zaspala.

dan 5:

Napočil je najin zadnji dan na otoku. Zadnja lokacija, ki je še nisva uspela pogledati, je bila Flat Rocks oziroma Plakoki Rocks. Sama lokacija je zelo skrita, saj sva jo težko našla, na koncu pa še vedno nisva bila prepričana ali je to to. Popoldn je sledil let do Italije in vožnja domov. Na otoku sva preživela slabih 5 dni in po najini izkušnji je to ravno dovolj časa za ogled najbolj zanimivih točk otoka, vmes pa si seveda lahko vzameš čas tudi za malo poležavanja na čudovitih grških plažah.

Prvi del potovanja po Zakintosu pa si preberi TUKAJ.

post a comment